Съюзът на работодателите в системата на образованието предлагат извинените отсъствия по домашни причини да се увеличат от 10 на 15 дни.

От Министерството на образованието съобщиха за bTV, че предстои идеята да бъде обсъдена на "Отраслов съвет".

В момента по лични причини, които могат да се обявят от родителя само със заявление директно към класния, ученикът може да отсъства 3 дни, а останалите 7 дни се дават със заявление до директора, където се изготвя заповед, тези отсъствия трябва да бъдат мотивирани и процедурата отнема повече време, обясни заместник-директорът на 119 СУ Симеон Ангелов в „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Основната причина (за това предложение) е, че в тази ситуация тези три дни лесно могат да се умножат по три или по четири и родителите по преценка да задържат и да обгрижат децата си. Тези три дни са решаващи, за да се разбере има ли детето заболяване или да се предотврати такова. Да не се виси на опашки пред лекарските кабинети и всичко да бъде много бързо“, заяви Ангелов.

Антоанета Василева от Асоциация „Родители“, която е майка на две деца, обаче смята, че е по-удачно дните, през които ученикът може да отсъства от училище с извинение от родителя да бъда още 10 или общо 20, защото това би дало едно спокойствие на родителите и няма да им се налага веднага да търчат по лекари.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искам да напомня, че личните лекари не са много отворени да преглеждат деца с грипоподобни симптоми, обикновено правят консултация по телефона, защото имат вътрешна забрана да ги приемат. Така че тези три дни са изключително важни, за да се разбере дали това е настинка или е нещо по-сериозно“, заяви Василева.

Според нея не може да има злоупотреба, ако един  родител иска детето му да е образовано и подготвено, а и нашето образование върви към резултатите, което вече е лесно, след като има форма на дистанционно обучение.

Василева призова здравното министерство да се осигурят безплатни PCR тестове за деца със съмнения за коронавирус, защото това е доста тежък удар върху портфейлите на родителите.

Много е лесно ученикът да не изпуска материал и това ще стане чрез електронен дневник и платформа за дистанционно обучен9ие, с която всяко училище е готово да работи, казва Ангелов.

Вижте повече във видеото.