Първия звънец за хиляди ученици ще удари днес. Най-вълнуващо със сигурност е за първокласниците, които за първи път ще прекрачат училищния праг. bTV проследи пътя на един първолак от дома му до училището.

„Да уча и да играя с приятелите. Да бъдем задружни“ си пожелава Мартин Владимиров, който е станал рано сутринта, за да се подготви за първия си учебен ден.

Майка му Христина Владимирова признава, че подготовката е била предизвикателство, защото това е първото им дете и нямат опит. Тя се притеснява, но е и доволна, че детето ѝ тръгва на училище.

Родителите на Мартин коментираха и предложенията за намаляването на домашните, за намаляване обема на учебния материал, както и за изискването да не се ходи на училище с мобилни телефони. Бащата на Мартин смята, че трябва да се търси златната среда, т.е. да има баланс между ученето и игрите.

„Информираха ни, че в клас няма да могат да се носят нито часовници, нито телефони. Аз адмирирам това, защото те се използват предимно за игри. Ако е за нещо, което е свързано с учебния процес, аз съм съгласен“, обяснява бащата Борис Владимиров.

„Обичам повече да смятам“, отбелязва Мартин. Момчето показа колко бързо може да решава задачите. Разкри също така какво носи в раницата си - пластелин, насесер с моливи и тетрадки.

Час по-късно Мартин прекрачи за пръв път прага на училището и влезе да разгледа класната си стая. Той се среща и със своята класна ръководителка, на която подари цвете.

„Най-много в класната стая ми харесва, че има подаръци. Госпожата е много хубава“, каза първокласникът. Неговата учителка пък му благодари за хубавите думи и поясни, че иска да научи децата да са хора, както и да знаят как трябва да се държат с другите.