След няколко случая на домашно насилие жена води две дела срещу съпруга си и се оплаква от неработещи институции. Тя смята, че административните наказания не са превенция и настоява за ефективни такива.

През март 2019 г. след дългогодишно познанство Петя се омъжва за втори път. Споделя, че първите години съвместен живот няма проблеми, след което започва насилието над нея и продължава пет години.

„Отначало винаги започва с нещо малко, с някакъв вид унижение, на което ти не обръщаш внимание. Започва с блъскане, с обиди, при всеки е различно. При нас водещото беше алкохолът. Когато господинът пийне, се отключваше агресия. На сутринта оправданието винаги беше, че той не помни, че има бяло петно, следваше извинение и продължаваш“, разказва Петя Георгиева-Ресиловска.

По думите ѝ нещата се влошават рязко по време на пандемията, когато се местят да живеят в Драгичево, а той работи от вкъщи.

„Това системно пиене се отприщи като лавина. Започнах да си давам сметка 2021 г., когато ми се счупиха сандъците на всички цветя. В стремежа си да нарани мен, унищожава това, което аз обичам. През 2022 г. на 2 април счупи хрущяла в лявата ми ръка с тъпото на брадвата, с удар в китката. Хрущялът ми е на шест парчета, имам пареза на трите пръста, подвижен е само палецът“, разказа Петя Георгиева-Ресиловска.

Жената казва, че ситуацията излиза от контрол в края на миналата година.

„Той беше в нетрезво състояние за пореден път и наръга кучето седем пъти. Аз бях бита, беше ми синьо челото, гърдите, гениталиите, беше ме ритал. Имам бели петна оттогава, нямам спомен как съм говорила с полицията. Кучето е живо по някакво чудо. Реално погледнато, ако не беше кучето, щях да съм аз. И оттам се сблъсках челно с това, че посред нощите ти нямаш помощ отникъде“, казва потърпевшата жена.

Юрист по образование, Петя споделя разочарованието си от неработещата система и твърди, че ограничителната заповед не я спасява.

„Оказа се, че НПО-то не работи събота и неделя, то почива, но насилникът не почива. НПО-то почива през всички празници, а ти имаш нужда да поговориш с някого, да ти съдейства някой. И се сблъскваш челно с една нефункционираща система, която налага административни наказания. Не може човек със състав, който предполага едни 10 години ефективни, да му се дават 6 месеца ограничителна заповед с по 400 лв. глоба. Шестте месеца ограничителна заповед ще изтекат и после? После свършваш в куфар в някоя река, в багажник в някоя кола или на някой паркинг“, казва Петя Георгиева-Ресиловска.

Завежда първото дело, а документите попълва сама.

„Искането ми е към всички тези 240 души в това НС да направят закон, в който да има веднага ефективни наказания. За да има контрол, трябва да има превенция. Административните наказания не са превенция. Те не плашат насилника. Ако е решил да приключи с теб, след изтичането на ограничителната заповед ще приключи с теб“, казва жената.

Заради случилото се Петя признава, че живее в постоянен страх.

„Страхувам се не само за моя живот, но и за живота на децата си. Те не са биологични на насилника, те са от първия ми брак. Аз излизам от работа и се оглеждам, спя по три часа на денонощие и се събуждам пищейки. Децата ми свикнаха да се будя така, свикнаха да свети цялата къща. Това са последици. Не съм само аз жертва, просто реших, че трябва да говоря, защото всички мълчат“, допълни Петя Георгиева-Ресиловска.

Екипът на bTV се появява на едно от делата в Окръжния съд в Перник. На място мъжът отказа коментар, а според адвокатът му жена му също има вина.

Снимка: bTV

"Имало е конфликт между двамата, но за да приемем, че е имало домашно насилие по смисъла на закона, трябва едната страна да има надмощие над другата. Тук и двамата са се скарали и са се били. Законът не е направен както трябва. Този, който първи подаде молба, печели делото. Моят клиент е бил задържан, защото срещу него има дело за телесна повреда. Тя е предизвикала скандала. Той стои в стаята си и тя влиза при него със секирата, нищо не е станало, излязла е“, каза Николай Цветков, адвокат на мъжа.

Жената обяснява действията си като защитни и сама ни изпраща видеото. Докато чака решение по първото дело, тя завежда и второ за психически тормоз.