Президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат. Това обяви самият той в годишната си отчетна реч от "Дондуков" 2.

„Това е силен политически ход, но крие и голям риск“, смята политологът Румяна Коларова, която сравни речта на президента с предложението на Бойко Борисов за приемането на нова Конституция по време на разгара на протестите миналата година.

По нейните думи Радев прави заявка за „анти ГЕРБ платформа“, но далеч преди изборите и същата заявка правят и БСП, и „Демократична България“, така че може да се стигне до неразбирателство и „ритане по кокалчетата под масата“, тъй като президентът не може да "сочи пътя" на българските партии и да им налага визия.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Коларова Радев няма никакъв политически опит и това крие много рискове.

Ходът на президента беше стратегически, смята и политологът Слави Василев, но според него той има голям хоризонт и визия от 6 години, а и му „позволи да отнеме инициативата на партиите, които биха ги подкрепили“ и така „кадрира политическият процес в България“.

„Това му позволи да остане и на страната на гражданите, които той вижда като мнозинство. Те искат промяна на политическия модел. Той ще бъде до тях, защото ще продължи да настоява за промяна", смята Василев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него е важно, че президентът е очертал визията си за промени в Конституцията и особено по отношение на съдебната власт.

„Би било абсурдно БСП да не подкрепи Радев. Симбиозата между БСП и Радев е очевидно успешна. Радев очерта някои важни неща вчера, които показват по същество каква е политическата алтернатива - каза по какъв начин вижда властта и нахвърли идеи за повече прозрачност, които да определят тази власт", допълни Василев.

Румяна Коларова обаче смята, че има голям риска Румен Радев да изпадне в изолация от партиите и да остане в обкръжението на „маргинални формации“ като тази на Мая Манолова. Според нея има много неизвестни като това дали няма да се стигне до „голяма коалиция“ между БСП и ГЕРБ в следващия парламент.

Слави Василев обаче е категоричен, че такава „голяма коалиция“ е невъзможна.

Снимка: btvnovinite.bg

И двамата политолози са съгласни, че едва ли Бойко Борисов ще се изправи срещу Румен Радев на президентския вот.