Президентът Румен Радев обяви, че ще се кандидатира за още 5 години на „Дондуков“ 2.

Държавният глава съобщи новината при отчета на четвъртата си година на поста. До него като кандидат за вицепрезидент отново ще застане Илияна Йотова.

Управляващите реагираха с позицията, че вместо да обединява, Радев разделя нацията и че ранната заявка за участие в президентските избори няма да повлияе на парламентарния вот.

По време на годишния си отчет Радев уточни, че в законовия срок ще бъде уточнен форматът, в който ще бъде издигнат като кандидат за втори мандат. Но първи ще имат думата от БСП, защото те застанаха зад кандидатурата му през 2016 г.

Президентът отправи остри критики към властта и обяви, че ако не се демонтира „порочният управленски модел“, независимо от политическите конфигурации след изборите, той ще се повтори. Радев предупреди за възможност това да стане „правителство на задкулисието“.

Президентът обяви 2020 г. като година на българското събуждане, защото хората са поискали промяна.

За пореден път президентът поиска ремонт на изборния кодекс с възможности за дистанционно гласуване, 100% машинно гласуване и видеонаблюдение в секциите.

Една от кандидат-президентските двойки е ясна. Кои ще са кандидатите на ГЕРБ и останалите политически сили се очаква да стане ясно есента, а самите президентски избори по традиция се провеждат през ноември.