Президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат. В реч от "Дондуков" 2 той заяви, че в навечерието на парламентарните избори "България се нуждае от мощна политическа алтернатива".

"С г-жа Йотова считаме за наш дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент. Формата за издигане на кандидатурата ще бъде ясна в указания от закона срок", заяви Радев пред журналисти по време на годишния си отчет.

Партия или инициативен комитет ще го издигне за втори мандат? "Формата на издигане на кандидатурата ще стане ясна в законоустановения срок, а това е след парламентарните избори. (...) Не съм водил преговори с политически партии за подкрепа за нашата кандидатура, защото социалистите, които издигнаха кандидатурата ни през 2016 г., имат правото да се произнесат първи", отговори Радев на журналистически въпрос.

На въпрос вижда ли „мощната политическа алтернатива“ на това правителство в негов политически проект още на тези парламентарни избори, Радев отговори, че според него заявяването за втори мандат само по себе си е "политически проект, който може да обедини много българи и организации, които застават зад принципите и приоритетите на президентската институция".

Водени от убежденията си за законност, справедливост и солидарност, ще продължим усилията си за промяна на днешния властови модел и постигане на условия за модерно развитие на България, категоричен беше той.

В отговор на въпрос, той подчерта: "Никога не съм спирал кариерното развитие на никой мой сътрудник - без значение дали е станал депутат, евродепутат или посланик (...) Когато говорим за катастрофална кадрова политика, текучество, може да погледнете към съседната сграда - хората не помнят имената на министрите".

Програмата на Радев

"Събитията от това лято оформиха мощен антикорупционен, антимафиотски консенсус. Той обедини милиони почтени българи - независимо от техния политически хоризонт и пристрастия. Тук вече е ролята на партиите в това как ще оползотворят тази обществена енергия. Аз винаги съм подкрепял политическата алтернатива на задкулисния модел, който властва в момента - макар че партията-държава има всички ресурси и инструменти да отчете висок изборен резултат", заяви Румен Радев.

Предстоят ни изключително важни събития и решения - 12 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост искат час по-скоро ново правителство, българите искат ново правителство с решителни действия и мерки срещу корупцията, разхищенията, срещу разпада на държавността, заяви държавният глава.

Предвид възможната патова ситуация в парламента, може да се стигне до правителство над задкулисието под благовидния предлог на националното спасение или експертен кабинет, предупреди Радев.

По думите му гарантирането на честни избори е фундамент на демокрацията. Той поиска актуализация на избирателните списъци, видеонаблюдение на броенето, машинно гласуване, дистанционен вот за чужбина, прозрачна изборна администрация, справедлив достъп до медии.

"Синтез на почтеност и уреденост" трябва да има в новото управление: "Изминалото десетилетие показа какво не трябва да бъде управлението на една страна член на ЕС и въобще на една демократична държава".

В обръщението си той разгърна цялостна програма за работата на властта - правителство, министерства, държавни структури, обществени поръчки и т.н.

Радев се обяви за Пакт за почтеност, професионализъм и компетентност по отношение на номинираните за високи длъжности; независима съдебна власт с ефективна, отговорна и почтена прокуратура; прозрачна медийна собственост.

"Към това екзотично предложение ще се отнеса с цялото си внимание. Бъдете сигурни, че моят правен екип ще изпита наслаждение, докато се занимава с този казус" - така президентът отговори на въпроса дали ще наложи вето на промените в НПК, с които управляващите въведоха фигурата на специален прокурор, разследващ главния (но с по-малко гаранции за независимост, отколкото настояваха експерти - б.р.).

В "легитимен парламент" президентската институция ще внесе и своите предложения за промени в Конституцията.

Ранният анонс на кандидатурата дава възможност на партиите да се позиционират спрямо позициите и приоритетите на държавния глава, а избирателите ще имат "информиран избор за статуквото и алтернативите", подчерта Румен Радев.

За жертвите няма оправдание

В деня, в който почитаме паметта на жертвите на Народния съд, Румен Радев подчерта, че не дели жертвите "според режима, който ги е убил или репресирал".

"Нито разстрелите и репресиите след 9 септември 1944 г., нито траповете, които погълнаха Христо Ясенов, Гео Милев и децата от Ястребино, имат някакво оправдание. Аз виждам отчаяните опити на г-н Борисов и на хората около него да възродят деленето на обществото на комунисти и антикомунисти. Моя грижа е единението на България", заяви Румен Радев.

Той припомни, че на 100-годишнината от Войнишкото въстание е отправил призив за единение, а други политически сили не са се присъединили към него.

Очаквайте подробности!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!