"Измина година на бурни събития, драматични бих казал, които ускориха хода на обществено политическите промени у нас. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява държавността и интересите на българите. Да бъде коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма. Да задава дневен ред по важни теми, да обединява около значими каузи, да работи за модернизацията на България и да отстоява интересите на българите зад граница".

Това каза президентът Румен Радев на пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

Държавният глава припомни, че още в началото на миналата година е снел доверието от правителството.

„Това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението, корупцията и разхищенията, разпада на държавността и организираното настъпване срещу гражданските свободи. Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха правотата на мотивите ми за снемане на това доверие“, каза Румен Радев.

„Президентската институция не се скри зад институционалния комфорт, а отново бе на висотата на очакванията на българското общество и подкрепи справедливите искания на протестиращите с присъствие и настояване на оставки. Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и техните искания да бъдат удавени в разразилата се пропагандна кампания на властта“, каза още държавният глава.

„Още в началото на кризата настоях за баланс между здравни, икономически и социални мерки. Отправих още в началото призив да бъде разгърната масова кампания с ясна методика за безплатно тестване на населението по определени таргетирани групи. Призовах да се обособят специални болници за лечение на коронавируса, за да може хилядите българи с други остри здравословни проблеми да имат достъп до лечение“, припомни Румен Радев.

По отношение на кризата с коронавируса Радев заяви, че президентската институция е била онази, която е заемала рационални позиции и е запазила гласът на разума в ситуация на изкуствено насаждане на паника.

По думите му загърбването на важни предложения, липсата на навременни и адекватни мерки са довели до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение.

„И през изминалата година отстояването на върховенството на правото и защитата на държавността бяха сред водещите приоритети в работата ми. Въпреки отхвърлянето на пет от седемте вета, които наложих, силната обществена реакция потвърди правотата на моите решения. Нещо повече – наложеното вето върху Закона за извънредното положение намери отзвук и зад граница. Независими медии го дадоха за пример за отстояване за принципите на свободата на словото и демокрацията. Твърдият курс в защита на конституционализма и сезирането на КС за временната комисия в НС разколеба вносителите на проекта за нова Конституция и той набързо приключи още по-жалко, отколкото бе стартирал“, каза Радев.

„Президентството мобилизира силен експертен капацитет. Разработи и предложи конкретни проекти в плана за възстановяване и устойчивост на Република България с цел да се преодолеят определени дефицити в плана, предложен от правителството. Да се върви към реални реформи чрез наука и иновации. Към модернизация на страната чрез високи технологии и инвестиция в човешки капитал. Очаквам от правителството с ясни критерии да обясни пред обществото кои проекти реално ще бъдат предложени. Очаквам тези пет проекта, които предложихме в оказания срок, да получат отговор приемат ли се, или ако се отхвърлят – с какви мотиви. Мога да гарантирам, че тези пет проекта имат важно значение за редица критични области за България – образование, енергетика, здравеопазване“, каза държавният глава.

Важен проект е Националният център за контрол и управление. По думите на Радев той ще позволи ефективно наблюдение на всички водни ресурси, пожари, превенция на бедствия и катастрофи и наблюдение в реално време върху цялата територия на страната. Наблюдение на замърсяването върху цялата територия на страната, а не само там, където има станции.

"Спекулации със субсидии в селското стопанство до голяма степен ще бъдат изкоренени. Наблюдение за незаконно сеч и незаконно строителство в защитени територии", допълни Радев.

По отношение на проведените консултации във връзка с предстоящите парламентарни избори ясно са се очертали системните проблеми на българските избори и от това как управляващите ще ги решат зависи дали ще имаме безопасни, честни и достъпни за всички български граждани избори, посочи президентът.

Румен Радев даде отчет и за кампанията „Българската Коледа“, както и за постигнатото в областта на отбраната. Той очаква в най-скоро време да подпишем със САЩ междудържавно споразумение за научно-техническо сътрудничество, което „да отвори вратата“ за инвестиции в областта на високите технологии.

Румен Радев даде отчет и за свършената работа от вицепрезидента Илияна Йотова, тъй като тя е с коронавирус и не може да присъства на отчета на президентската институция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!