Промените в правителството се правят, защото има протест. Улицата има определени искания и премиерът Бойко Борисов показва, че чува и е достатъчно гъвкав. Няма обаче добра чуваемост - хората искат неговата оставка, оставката на главния прокурор Иван Гешев и премахването на депутата Делян Пеевски от ключови позиции, а получават други 5 оставки.

Това обясни политологът Васил Гарнизов. За “Тази сутрин” той обясни, че в двата дни, в които се обсъждаха вота на недоверие и гласуването му е имало най-малко протестиращи. Според него това най-вероятно се дължи, защото хората не вярват, че нещо зависи от Народното събрание. 

“Снощи имаше ревитализиране. Никой от отделните министри не се коментира. Фокусът е върху Гешев. Борисов не е истински основната цел на недоволството”, подчерта той. 

Гарнизов изтъкна, че президентът Румен Радев има роля в протестите: “Вчера около него имаше камери, хора с фотоапарати и граждани, които искаха да се снимат с него. Другите 3000 души въобще не отидоха да го слушат, а стояха пред Министерски съвет. Има ядро от хора, които разглеждат себе си като защитници на кауза на президента, на Мая Манолова, на “Отровното трио”. Големият поток не е свързан с нито едно от тези организационни ядра”, беше категоричен политологът. 

Той отново коментира, че диалогът между улицата и властта е прекъснат. 

Според него в момента се говори за това, че у нас има прокурорска република: “Независимо кой, кога и как е избран, главният прокурор остава без надзор и излиза от сенчестите коридори, в които трябва да му е работата”, допълни Гарнизов. 

Политическият психолог Антоанета Христова обясни, че има добри попадения сред предложенията за новите ресорни министри. Като пример даде изп.директор на “Александровска болница” проф. Костадин Ангелов.

“Почти няма гражданин, който да смята, че здравният министър Кирил Ананиев досега си беше на мястото. Същото важи и за министърът на туризма Николина Ангелкова”, продължи тя. 

Коментирайки ресор Туризъм тя изтъкна, че Валери Симеонов е пожънал успех.

“Когато се правят промени, трябва много ясно да мотивираш причините, грешките, да кажеш какви са новите приоритети, както и биографията на предложения и мотивът той да бъде предложен. За момента нови приоритети не са изведени”, уточни Христова. 

Според нея от началото на мандата си президентът Радев има желанието да превърне държавата в президентска република: “На него му трябваше път, да легитимира искането си. Нормално е да го поискат хората. Тази мажоритарност трябваше да се превърне в недоволство. Този протест е готвен и му трябваше да се съчетаят определени събития, за да може да извади повече хора на базата на организация и на грешките, които направи правителството”, коментира тя.