Парламентът прие да гласува рокадите в правителството като първа точка в дневния ред. Министър-председателят Бойко Борисов не присъства в зала.

Депутатите излязоха в почивка към 10 ч., за да му дадат възможност да дойде. Премиерът отказа да присъства и след почивката, като поясни, че има вицепремиери в залата.

Ремонтът на третия кабинет на Бойко Борисов вече е факт. Отиват си четирима министри, а в едно от ведомствата се прави рокада.

Коалиционните партньори сe договориха за смяна на министрите на финансите – Владислав Горанов, на туризма – Николина Ангелкова, на икономиката – Емил Караниколов, на вътрешните работи – Младен Маринов, и на здравеопазването – Кирил Ананиев.

Президентът за пореден път показа, че не олицетворява единството на нацията. Той призова за разпускане на НС с вдигнат юмрук. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, която прочете декларацията от името на групата в началото на днешното пленарно заседание. Докато Дариткова четеше декларация от най-високата трибуна в държавата, опозицията скандира „оставка” в пленарна зала.

Случващото се в пленарната зала е срам - това трябва да спре. Това каза народният представител от ГЕРБ Маноил Манев в процедура по начина на водене след скандиранията на БСП

"Това, което става в тази зала в момента, е срам. Само че този срам няма как да го избегнем, когато се размахват юмруци. По улиците и президентът размахва юмруци. Време е да спрем това всичкото и отговорността е не само ваша. Аз се обръщам към вас - това трябва да спре", каза Манев. След изказването му народните представители от левицата продължиха да скандират "Оставка".

„Защо правите тези промени, г-н Борисов. Не сте в залата, но всички въпроси ще са само към вас, до и след оставката. Кога ги планирахте? Когато чухте вътрешния глас на прозрението или нещо доста оглушително ви кънти под прозорците“. С тези думи депутатът от "БСП за България" Красимир Янков се обърна към премиера Бойко Борисов по време на дебатите за рокадите в кабинета.

Имате поне още толкова провалени министри! Тях защо не сменяте? Или ще има още траншове. А вашата оставка, кога?, попита той от трибуната в залата.

Румен Гечев пък коментира мерките за справяне с кризата в социален и икономически план и поиска оставката на цялото правителство. Според него правителството е закъсняло и има много фалирали фирми. Относно парите от ЕС за справяне с последствията от коронавируса той каза:

Публикувахте числа за милиарди преди решението на ЕК, преговорите започват отново, нищо не е гласувано от ЕП. Той напомни и изтеклите данни от НАП.

От последните месеци пък коментира Комисията по хазарта и липсващите 700 млн. лева.

Имаше и политически реакции преди заседанието. Вижте част от тях във видеото:

Владислав Горанов ще бъде сменен от досегашния здравен министър Кирил Ананиев. Последният се връща отново в държавния ресор, където е най-силен и с най-голяма експертиза - финансите и съставянето на Държавния бюджет.

Ананиев беше служебен министър на финансите в последния служебен кабинет на проф. Герджиков, назначен от президента Радев.

От своя страна - Кирил Ананиев отстъпва здравеопазването на проф. Костадин Ангелов, досегашен изпълнителен директор на университетската Александровска болница. 

Емил Караниколов излиза от Министерството на икономиката и предава поста на своя заместник-министър Лъчезар Борисов.

Настоящият директор на "Националната полиция" главен комисар Христо Терзийски е номиниран да оглави Министерството на вътрешните работи. Той ще поеме поста от Младен Маринов след напрежението и полицейското насилие под прозорците на Министерския съвет преди две седмици.

Юристът и вицепремиер по икономическата и демографската политика Марияна Николова вече ще отговаря и за туризма, като поема поста от министър Николина Ангелкова.

Така в последната година от управлението си кабинетът "Борисов 3" вече има точно 15 министерски оставки и рокади.