Президентът Румен Радев обяви вчера, че ще насрочи парламентарните избори за възможно най-ранната дата – 28 март догодина. Според политолога проф. Антоанета Христова това може да се дължи на факта, че след следващия вот трудно ще се сформира кабинет и на намерението служебно правителство да управлява известно време.

Ако се стигне до такъв сценарии служебният кабинет ще организира президентски и нови парламентарни избори, уточни политологът в студиото на "Тази сутрин".

По думите й кратките срокове да парламентарния вот ще затруднят извънпарламентарните сили, но и БСП.

Сложна ще е кампанията, за някои драматична, трудно е да се прогнозира, коментира Христова.

Политологът проф. Татяна Буруджиева е съгласна с твърдението, че за БСП кратките срокове до изборите ще са проблем. Тя напомни, че левицата все още няма избрани областни председатели, които отговарят за организацията по места.

Буруджиева смята, че Радев е обявил датата още в началото на декември, за да подскаже на политическите сили, че е време вече да се подготвят.

Ще успее този, който покаже най-добри листи и най-голяма адекватност – нови решения на новите проблеми, обяви Буруджиева.

Според нея като организация на вота по време на пандемия може да вземем примера на Румъния, която проведе парламентарни избори на 6 декември.

Вижте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!