Държавният глава Румен Радев представи свои проекти за модернизирането на България в отговор на Плана за развитие и устойчивост, който правителството подготвя и ще представи пред Европейската комисия.

Президентът обяви, че правителството непрозрачно определя проектите, които да получат европейска подкрепа. Затова предложи своята алтернатива за приоритетни области, в които държавата трябва да инвестира.

„Не след дълго ще има правителство, което ще работи в интерес на гражданите и няма да взема за минути решения за милиарди без достатъчна обосновка“, заяви Румен Радев.

Проектите включват център за наблюдение контрол и управление, с който чрез сателити и безпилотни летателни апарати ще може да се решат проблеми като безводието,  застрояването на дюните по Черноморието и незаконната сеч в българските гори. До данните от центъра ще имат достъп и граждански организации

Бившият икономически министър Асен Василев представи проект, с който чрез възобновяема енергия да си гарантираме енергийната независимост в периода на зеления преход. В здравеопазването беше демонстрирана програма за превенция, масово тестване за вируси и персонализирана медицина.

Президентската администрация подкрепи и проект за хеликоптери в спешната медицинска помощ.
Учителят по математика Теодоси Теодосиев пък подкрепи изграждане на център за иновативна подготовка на талантливи деца.

„Това е крачка в посока към модерна демократична европейска България и повече инвестиции в развитието на човешкия капитал“, каза още Радев.

Изчисленията показват, че алтернативната визия за развитие на държавата е на приблизителна стойност милиард и 144 милиона лева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!