Парламентарните избори ще са на 28 март следващата година. Това съобщи пред журналисти президентът Румен Радев. Предстои държавният глава да издаде указ. 

"Изборите трябва бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот, с минимален риск за здравето", обяви Радев.Така се сложи край и на спекулациите от последната седмица, които допускаха изборите да са през април или май.

Президентът настоя властта да осигури безпроблемното протичане на вота в два аспекта - да се осигурят машини за гласуване и да се вземат мерки за здравето на хората.

 

Радев призова да се създадат необходимите условия от тези, от които зависи това – изборна  администрация, изпълнителна власт и законодателна власт.

Президентът всъщност обяви най-ранната възможна дата за парламентарния вот. Съгласно Конституцията той можеше да позиционира изборите между 28 март и 23 май. При избори на 28 март предизборната кампания за партиите ще е през февруари, а малко преди това ще се разпусне и Народното събрание.

Румен Радев обяви, че няма да се ваксинира срещу коронавирус към момента, за да не отнеме правото на ваксина на някой нуждаещ се, защото първата партида ще е само от 60 000 броя.

По повод законодателната промяна, предложена от ГЕРБ – специализиран прокурор да разследва главния, държавният глава обяви, че управляващите не се свенят да демонстрират връзките си с главния прокурор и предлагат само имитация на реформа.