Продължават протестите на служители от МВР. Тяхното основно искане е за увеличаване на заплащането на нощния труд, което е буквално жълти стотинки на час. 

Възнагражданието от 25 ст. за нощен труд не е променяно от 2007 г. и не е съизмеримо със сегашните условия, в които живеем, коментираха протестиращи полицаи и пожарникари в предаването „Тази сутрин”.

Според тях това възнаграждение трябва да се обвърже със социално измерим променлив фактор като минималната работна заплата. Исканията им са първоначално това заплащане да се повиши на 1 лев, като постепенно да се покачи до 2,50 лв. 

Това е втори протест на служителите от МВР. От провеждането на националния протест на 5 юли до вчерашния, диалог с Министерството на вътрешните работи не е проведен, твърдят още протестиращите. Те посочиха, че ще преценят какви ще са действията им в бъдеще - ако има  преговори, ще протестните действия ще бъдат прекратени. „Ако продължават да не ни чуват, ще продължим по градове с регионалните протести”, обявиха протестиращите полицаи и пожарникари. 

Условията на работа също са един от мотивите за протест. В пожарната във Варна гаражните врати например не са сменяни от 60-те години, когато е построена сградата, има и голям проблем с осветлението вътре. В сградата има и бълхи, защото влизат котки през неуплътнените врати, посочи един от пожарникарите, който също протестира. 

По думите му проблем има и с екипировката, а инвентарът, с който работят пожарникарите, също е много стар и износен. 

„Заради изплащането на извънреден труд има проблем и с личния състав, който е на дежурство. Вместо 10 човека, днес например са дежурни 8, а това би могло да бъде проблем. Град като Варна и другите областни градове са много натоварени и има нужда от хора. Случва се дори за цяла Варна да има четирима пожарникари на нощно дежурство”, обясниха още протестиращите огнеборци.