Полицаите във Варна излязоха на протест с искане да бъде увеличено заплащането на нощния им труд. В момента доплащането е 25 ст., такова е от 2007 г. насам. Служителите на МВР настояват то да стане минимум 1 лв., а след това поетапно да нарасне до 2,50 лв.

Според протестиращите диалогът с вътрешния министър Младен Маринов се водел само през медиите, а исканията, които отправиха на протеста си в началото на месеца, не са били чути.

Сред хората, излезли на протест, е и Ивайло Янчев, който е пожарникар от 16 години. Мъжът обясни, че на дежурство нощтна смяна огнеборците получават по 2 лв. отгоре, тоест за месец – около 15-16 лв. По думите му това „подигравателно и недооценено”.

Нощните пожари са по-опасни, казва още Янчев, а заради икономии в извънредния труд вместо 10 пожарникари, на смяна са по 7: „Ако в момента гасим апартамент с два екипа в някоя част от Варна, не знам как бихме реагирали при друго произшествие, ако има 2 и повече”.

Извънреден труд на много служители в последното тримесечие не е плащан. А именно това е бил един от най-натоварените периоди – с посещението на папата и евроизборите.

Когато са на 24-часово разположение, полицаи и пожарникари взимат по 10 ст. на час.