Навръх празника на МВР полицаи, надзиратели и пожарникари излязоха на протест в центъра на София.  Те настояват за увеличение на заплащането за нощен труд. 

Днешната им демонстрация премина спокойно, в нея участваха служители от много сектори, които полагат нощен труд. 

Вътрешният министър също подкрепи протеста. 

„Аз казах, че съм съгласен, че това е ниско заплащане, но за да има по-високо, трябва да има и възможност в бюджета, което се надявам да намерим”, заяви Младен Маринов.

От синдиката на служителите в МВР обясниха, че са прибегнали до мярката протест след година и половина безрезултатен диалог с властта. 

На празника си, протестиращите настояваха заплащането да бъде обвързано с минималната работна заплата и да стане 2,50 лева на час за нощния труд. Готови са обаче и на постепенно увеличение. 

Недоволство изразяват и надзирателите в затворите в България, на които през нощта им се налага да отговарят за 100 лица, лишени от свобода. 

Според заместник-председателя на Синдикалната федерация ниското заплащане застрашава и сигурността на гражданите.

„Вследствие на това ниско заплащане кандидатите за работа са все по-ниско квалифицирани. Започват да се наблюдават едни уродливи, бих ги нарекъл, явления”, каза заместник-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

Според служителите на МВР няма ясни определения за това колко им се полага.

„Представител на нашата правно-нормативна дирекция твърди, че положения извънреден труд след работно време не е извънреден труд”, заяви Кузманов.

Според Младен Маринов увеличение може да има едва в бюджета за догодина.