На професионалния си празник, десетки служители на МВР се събраха пред сградата на Министерски съвет на протест за по-високо заплащане на нощния труд, предаде „Фокус”.

Исканията на полицаите са за сериозно увеличаване на допълнителното възнаграждение за нощен труд, което в момента е 0,25 лв. на час. Протестиращите настояват тази сума да бъде обвързана с минималната работна заплата и да се повиши на 2,50 лв.

Председателят на полицейския синдикат Валентин Попов отбеляза, че и премиерът Бойко Борисов, и вътрешният министър Младен Маринов са полагали нощен труд и знаят за какво става въпрос, но не стои по същия начин въпросът с другите членове на правителството: „Да вземат да дойдат да изкарат едно дежурство с нас. Дори и без да работят. За да видят за какво става въпрос”.

Попов изтъкна, че не е вярно, че протестиращите са тук за увеличение на възнагражденията за нощния труд само на полицаи, пожарникари и надзиратели в затвори: „Настояваме за увеличение на минималното възнаграждение за всички, които полагат нощен труд. Искаме сериозно увеличение на минимума, който не помръдва повече от 10 години и е 0,25 лв.”.