Полицаите и надзирателите излизат на протест навръх празника на МВР. Причината е ниското заплащане на нощния труд.

Очаква се пред Министерски съвет в 14 ч. да се съберат около 2 хиляди души, каза Маринела Георгиева, представител на надзирателите в затворите. 

В момента те получават допълнително възнаграждение от 25 стотинки на час. Служителите настояват тази сума да бъде обвързана с минималната работна заплата и да се повиши на около 2 лева и 50 стотинки.

Месечно полицаите дават по 8 нощни дежурства, за които получават 24 лева допълнително. От синдиката на МВР обявиха, че до протеста се е стигнало след повече от година и половина диалог с властта.

"Желаем ставката да стане около 2,50 лв., но отчитайки реалностите в държавата, сме склонни на по-ниска първа стъпка, но тя трябва да бъде поне лев и трябва да започне веднага", заяви Илия Кузманов – зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

От своя страна вътрешният министър Младен Маринов обяви, че увеличението на заплащането на нощния труд е въпрос на възможности и на бюджет.

„Подкрепям правото на протест, защото това е начинът да разберем къде има проблеми и къде трябва да насочим усилията. Естествено аз казах, че съм съгласен, че това е ниско заплащане, но за да има по-високо, трябва да има съответна възможност в бюджета. Няма да толерирам полагането на извънреден труд като форма на допълнително възнаграждение към заплати. Затова искам, когато се полага извънреден труд, той да бъде обоснован в следствие на необходимост и второ, да е отчетен по съответната действаща нормативна база”, заяви Младен Маринов.