Най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР, заедно със Синдиката на служителите в затворите в България и подкрепени от конфедерация на труда "Подкрепа" и Българския лекарски съюз организират национален протест с искане за достойно заплащане на нощния труд. Демонстрацията им ще е на празника на министерството – 5 юли.

Според заместник-председателя на синдиката на МВР Илия Кузманов - служителите са демотивирани от ниското заплащане на нощния труд, който е 25 ст. на час.

Това се отразява на сигурността, добави той. Исканията са той да стане около 2,50 лева на час.

Вътрешният министър Младен Маринов обаче обясни, че той самият е съгласен, че това, което се заплаща, е малко, но в момента няма възможности за друг вариант:

„Служителите в МВР са на ненормиран работен ден и могат да бъдат призовани по всяко време, за да си изпълняват обществения дълг. По отношение на нощния труд – смятам, че това, което се заплаща, е малко, но това е въпрос на възможности и на бюджет. Така че и аз съм работил повече от 20 години на улицата нощни смени и смятам, че при наличие на парични средства това нещо може да бъде коригирано”, каза Маринов.

Кузманов обясни, че дори да са на ненормиран работен ден, има норми, които трябва да се изпълняват - 40 часа на седмица, а извънредният труд да се заплаща.

Нямаме против да бъдем викани, но не и да работим безплатно, добави Кузманов.

Той поясни, че и за извънреден труд не са им платени парите.

Охраната на папата и на евроизборите са генерирали много извънреден труд, не е изплатен, заяви той.

Заместник-председателят на синдиката на МВР предупреди, че служителите могат да спрат да подписват декларации за полагане на такъв извънреден труд.

Асен Тодоров от Синдикат на служителите в затворите в България пък обясни, че надзирателите са крайно неодстатъчни, а сигурността в затворите е намалена, понеже нощните смени са с по-малко служители, за да се избегне полагането на извънреден труд.

Той бе категоричен, че се полагат усилия за спиране на незаконни практики като внасяне на вещи в затворите, но са необходими и системи като заглушители за мобилни телефони и системи против дронове, които са много скъпи.

Има случаи на прелитащи дронове, засега се справяме, но е трудно. От друга страна има случаи, в които един човек отговаря за 100 лишени от свобода, добави Тодоров.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!