След насилието на протеста срещу Българския футболен съюз в София премиерът Николай Денков уволни зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, който часове преди протеста каза, че „няма абсолютно никаква драма по отношение на събитието, което предстои“.

„Уволнението на Темелакиев е неадекватно. От моя опит като зам.-министър, зам.-министрите в МВР нямат такива оперативни функции към случилото се на улицата. Нито имат правомощия, нито би трябвало да имат роля в такава ситуация“, коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

„Оперативното ръководство бяха СДВР и главният секретар. Министър Калин Стоянов има доверието на ГЕРБ и ДПС. Борисов и Пеевски го подкрепиха. На електронното управление се видя, че има друга подкрепа, въпреки че други са го назначавали“, добави той.

Според него практиката за сериозни случаи с престъпления, извършени от полицаи, е те да бъдат разследвани от независими органи.

„Това е един от казусите от години. Бърка се политическото ръководство с професионалното. На никой не стана ясно защо Темелакиев беше уволнен. Ако това е бушон, който трябва да изгори, има логика. Иначе не. Зам.-министрите са ресорни и нямат отношение към оперативното управление в МВР“, посочи бившият директор на СДРВ Валери Йорданов.

„Гафовете в управлението не са малко. Оставката на министъра на вътрешните работи няма да реши проблемите. Нямам обяснение да му се иска такава оставка“, коментира той.

„Не бива да бъркаме политическото ръководство с професионалното. Нека да има вътрешна комисия, която да разследва. Ако има установен пропуск, следва да има санкция“, каза още Йорданов.