Образователните брошури с гей двойки, които доведоха до скандал, не са достигнали до деца и са попаднали по погрешка в училищата. Това казаха от МЗ и Министерството на образованието в „Тази сутрин”.

"Минимален брой са училищата, до които е достигнала брошурата, според нас. Сигналът е подаден своевремнно", каза Татяна Предова, експерт от дирекция "Приобщаващо образование", МОН.

В Езиковата гимназия в Ямбол брошурата попада още през декември. По данни на здравното министерство печатни материали са получили и в Монтана, Видин и Кърджали. Още вчера здравният министър Кирил Ананиев определи случилото се като провокация.

„Тези материали са единствено за разпространение в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране, за таргетната група мъже, които правят секс с мъже, те не са за разпространение в училищата в страната. Указанията са ясно дадени, работи се на терен с целевата уязвима група”, поясни Д-р Тонка Върлева, директор,"Промоция и профилактика на болести и зависимости", МЗ.

Тя бе категорична, че това са здравно-образователни материали, не са показвани в часове на деца. Според нея информационната част е добра за превенцията от ХИВ и СПИН, но снимковият материал е наистина провокативен.

Снимка: bTV

Д-р Върлева поясни и че няма как да е свързана с „джендър” идеологията, защото брошурата е създадена отдавна.  

„Любов без последствия" е издадена за първи път преди повече от 10 години. Финансира се от Глобалния фонд на ООН. За последно е актуализирана през 2017 г.  Целта ѝ е да запознае хомосексуалните мъже с рисковете от заболявания, предавани по полов път.

bTV потърси за коментар д-р Елена Кабакчиева - председател на фондация "Здраве и социално развитие", която е изготвила брошурите. Според нея са подбрани така снимките, че не само да привлекат, но и да задържат вниманието.

Снимка: bTV

„Трябва да се подберат такива материали на изразяване, придружаващи посланията, които да задържат вниманието, за да се повярва на тази информация и да я приемем като нещо, което трябва да следваме при сексуално поведение”, каза Кабакчиева.

Според нея децата са виждали вече такива снимки като тази от брошурата.

„Атракцията е съчетана с информация, която ще промени поведението, за да запазим здравето си”, коментира Капакчиева.

От гражданска инициатива "Поход за семейството" обаче казаха, че снимките са с порнографско съдържание, а контрол липсва.

„Няма достатъчен контрол, виждаме увеличаващ се натиск от страна на европейските институции и лобита да прокарват „джендър” идеологията в училищата”, каза Ивайло Тинчев, гражданска инициатива "Поход за семейството.

Според него има целенасочени кампании в тази посока. Детската психика е доста лабилна към подобен род информация, защото в тази възраст се оформя мирогледът им, смята Тинчев. 

"Мисля, че за трети път ще трябва да го кажа днес – тази брошура не е направена за ученици", каза от своя страна сексологът д-р Румен Бостанджиев.

Затова и си струва да бъде направено разследване и да се изясни кой е направил това безобразие, защото аз съм възмутен, добави той.

Снимка: btvnovinite.bg

"От 30 години цял един екип от специалисти, включително и с д-р Върлева, работим в посока на програми, които подготвят младите хора за семеен живот и родителство – имаме един куп неща, които сме направили позитивни в тази връзка и сега един подобен скандал, хвърля петно върху всичко, което правим – с очевидната цел да се дискредитират всякакви дейности в тази посока”, каза още д-р Бостанджиев.

Служителите, които са допуснали разпространението на материалите в училищата, ще понесат наказание, казаха от МОН и МЗ.