Скандал между институциите заради брошури за сексуално ограмотяване на учениците със снимки на гей-двойки. Брошурите са издадени от здравното министерство и са разпространени от РЗИ-Ямбол, но образователното министерство ги забранява.

Здравният министър нарече случилото се "провокация" и разпореди проверка.

"Любов без последствия" е част от здравно-образователна програма, финансирана от Глобалния фонд на ООН. Целевата група е МСМ – мъже, които правят секс с мъже и мястото й не е в училищата, а в кабинети за анонимно и безплатно консултиране на СПИН, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

„Това е една провокация, която ние я разследваме, и всички виновни лица ще бъдат наказани. След като преди седмица получихме информация, че се разпространява в училищата, заедно с Министерството на образованието веднага правим всичко възможно да приберем тези брошури, за да не стигнат до децата, които са невинни и нямат нищо общо с този проблем".

В Езиковата гимназия в Ямбол обаче брошурата е в обръщение от декември след образователна лекция на РЗИ пред осмокласници.

Директорът твърди, че брошурите са иззети след спешно писмо от местния инспекторат по образование, но вината остава в институциите.

"Защото едва ли тази брошура се появява само по инициатива на Министерството на здравеопазването и накрая проблемът възниква при училищата, защото някои училища са си позволили да ги направят публичен достъп, за нещо, което не пише, че е с гриф секретно", заяви Йордан Милков, директор на езикова гимназия.

Според РЗИ–Ямбол брошурите били изпратени от здравното министерство заедно с други печатни материали за раздаване на училищата.

Проверка се прави и в образователното министерство.

„Нямаме пълна информация, но това, което научихме е, че медицинските специалисти, които са в здравните кабинети в училище и които не са на подчинение на директорите, чрез тях е разпространена в повечето случаи брошурата", заяви Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

Още четири Регионални здравни инспекции – в Монтана, Видин, Кърджали и Хасково са разпространили брошурата в училищата.

В Хасково, брошурите стигат до здравните кабинети на гимназиите по туризъм и обществено хранене.

Според авторите на брошурата фактът, че част от изданията са попаднали пред ученици не е повод за възмущение.

„Всички тези снимки отдавана са минали пред очите и съзнанието на младежи в училище.
Тук атракцията е съчетана с онези послания, които трябва да променят поведението, ако искаме да опазим здравето на децата си”, заяви д-р Елена Кабакчиева, председател на фондация "Здраве и социално развитие”.

Брошурите са използвани по предназначение и не са разпространявани в училищата, твърдят от останалите облрастни градове, където са били получени.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че служителите, които са допуснали разпространението на материалите в училищата, ще понесат наказание.