Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че разпространената в някои училища брошура за сексуално образование, не е предназначена за учебни заведения, а за специализирани кабинети.

Министърът уточни, че брошурата е част от здравно-образователната програма, която се финансира по линия на Глобалния фонд на ООН. Ананиев определи случая като провокация и заяви, че виновните ще бъдат наказани.

За първи път брошурата е издадена през 2006 г., след това е преиздавана през 2009 г. и началото на 2017 г. Тя е свързана с целевата група МСМ /мъже правят секс с мъже/, обясни министърът и изтъкна, че има определен регламент, по който тази брошура трябва да отиде в единствено в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на хората от тази група за наличие на СПИН и подчерта, че брошурата не е била предназначена за училищата.

Снимка: btvnovinite.bg

Брошурата се нарича "Любов без последствия" и е издание на Министерството на здравеопазването. Едно от училищата, в които са раздадени тези брошури, е Езиковата гимназия в Ямбол.

На снимка, която е приложена за болестите, предавани по полов път, са показани двама млади мъже.

Брошурите са били в складове на пет РЗИ в Монтана, Видин, Ямбол, Кърджали и Хасково, а ръководствата на инспекциите сами са решили да ги разпространят в училищата.

Снимка: btvnovinite.bg

Министърът на образованието Красимир Вълчев допълни, че брошурата „Любов без последствия“ е разпространявана в училищата от медицинските специалисти, работещи в здравните кабинети.

Снимка: btvnovinite.bg

„Все още нямаме пълна информация по случая. Но това, което разбрахме, е, че чрез медицинските специалисти, които са в здравните кабинети в училище и които не са на подчинение на директорите, е разпространявана брошурата в повечето случаи“, обясни Вълчев.