Хърватия изпреварва България по пътя към еврото. Въпреки че двете страни влязоха в чакалнята преди еврозоната заедно през лятото на миналата година, ЕК засега е дала разрешение само на Загреб да сече евромонети.

Планът на Хърватия е да въведе еврото през 2023 година.

Снимка: bTV

И за търговците, и за клиентите основният въпрос около еврото е един - ще поскъпнат ли стоките и с колко.

Снимка: bTV

„По-лесно ще е с евро - няма постоянно да се променя курса с куната, да следиш кога да обменяш. По-лесно ще е, по-оперативно. Вероятно ще има някакво поскъпване в началото, но аз съм за еврото“, коментира Лука, клиент.

Има обаче и по-притеснени.

„Не е добре. Свикнали сме си с куните тук. Еврото за добро ли ще е, или за лошо - не съм сигурен. Всичко ще скочи. Цените ще са нагоре“, смята готвачът Мартино.

Снимка: bTV

Инфлацията е и елементът, който правителството следи внимателно. И тук през последните месеци се отчита поскъпване заради международните цени на енергоносителите.

Инфлацията или по-скоро липсата на такава е едно от условията, за да може да се въведе еврото. От Министерството на финансите не очакват сериозни инфлационни процеси заради смяната на валутите. Изчисляват, че една от най-популярните стоки в Хърватия - кафето, ще поскъпне с не повече от 0,2 пункта от процента. Сред очакваните ползи са намаляването на лихвите по кредитите. Полезно ще е и за туризма, на който разчита хърватската икономика. Тук 7 от 10 туристи идват с евро в джоба.

Снимка: bTV

„Обръщаме специално внимание на защитата на потребителите по отношение на евентуално поскъпване. Нашите изчисления, а и информацията от страните, които преди нас са въвели еврото показват, че инфлацията ще е минимална и за кратко. В сравнение с дългосрочно увеличение на доходите очакваме ефектът да се минимизира“, заяви Хървойе Мършич, постоянен секретар в Министерството на финансите.

Снимка: bTV

А централната банка вече се готви за реалната подмяна на хърватските пари. Оказва се че няма място в Хърватия, което да може да събере всички местни банкноти и монети, за да могат да бъдат заменени. Затова и се готвят да строят специална сграда - наричат я местния Форт Нокс. Ще се използва терен на военните, а мястото се пази в тайна.

„Само за да си представите - ако изтеглим само 40% от всички монети, които са в обращение, говоря само за монетите, те ще запълнят едно футболно игрище, знаете колко е голямо, и ще са с височина половин метър. Ние тук нямаме капацитет да поемем тези монети, а после и банкнотите. Монетите ще може да се обменят в евро три години след въвеждането му. След това монетите ни ще се превърнат в сувенири“, казва Майкъл Фауленд, зам.-управител на Националната банка на Хърватия.

Очаква се след 1 януари 2023 година банкоматите да дават само евро.

Снимка: bTV

Според Хърватската асоциация на работодателите след въвеждането на еврото ще има предприятия, които ще са доволни. Това ще са основно тези, които се занимават с износ. Най-засегнати се очаква да са малките фирми.

Ще има сектори, които ще за по-затруднени при преминаването към еврото, но има и такива, които чакат с нетърпение това. Има фирми, които ще трябва да се настроят към еврото - най-вече малките компании. Още не може да преценим какви ще са всички последствия за тях“, обясни Бисерка Сладович от Асоциация на работодателите в Хърватия.