"Около 250 000 работни места бяха спасени устойчиво през тези девет месеца, откакто върви пандемията. Безработицата се увеличи само с 30 000 души всъщност. Можеше да бъде много повече, ако не бяха мерките", коментира в "Тази сутрин" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"За тях отидоха около 630 млн. лева за 11 000 предприятия – това е равносметката за работещите", уточни той.

"От гледна точка на работодателите картината не е толкова оптимистична. Много от мерките не стигнаха до бизнеса по ред причини най-вече административни и заради забавяне на обработката на документи и много сложни процедури", отбеляза Пламен Димитров. 

"Нашето предложение беше да бъде определен процент от оборота и всяка фирма да получи някаква сума", каза той. 

"Мерките са разхвърляни и хаотични и голяма част от хората не ги разбраха. Отдавна трябваше да бъдат консолидирани", смята президентът на КНСБ. 

Пламен Димитров прогнозира, че ще има нужда и до края на 2021 г. да продължат мерките за справяне с последствията от пандемията. Според него предстои тепърва и възстановяването на брутния вътрешен продукт.

"Поне една мярка ще бъде променена – тези прословути 24 лева, които даваха на ден. От 1 януари става 75% от средния осигурителен доход от месец октомври. Това е далеч повече от 24 лева в зависимост от това за каква заплата си работил", обясни Димитров.