Протести организираха хора, които останаха без работа и доходи заради строгите мерки срещу коронавируса, удължени до края на януари.  Заети в развлекателния и туристическия бранш излязоха на протест в Бургас и Пловдив.

Квартал „Капана“ в Пловдив е необичайно тих за този период на годината. Заведенията там не работят, а на места има табели, че помещенията им си търсят нови наематели. Това даде повод на хората от квартала заедно с други колеги от бранша да излязат на протест пред общината.

Снимка: btvnovinite.bg

Елин Николов е затворил заведението си в Капана вече 20 дни. Пуснал е в неплатен отпуск осем души.

„Ние предлагаме пици, подходяща храна за разнос, но доста  от колегите го правят и не е толкова търсено към момента, честно казано“, казва Елин.

Снимка: btvnovinite.bg

Готвачи, сервитьори, бармани, диджеи, собственици на заведения и на малки магазини в търговски центрове  протестираха пред общината. Според тях има двоен стандарт  -  в големите вериги, които продължават да работят, се трупат много хора и мерките не са ефективни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Виждаме, че затъваме, не можем да ползваме никакви социални помощи, ние затъваме все повече“, казва Йорданка Петкова, собственик на магазин в търговски център.

Снимка: btvnovinite.bg

„Да работим, нищо повече  не искаме, при всякакъв вид правила“, заявява управителя на заведение Тодор Атанасов.

Снимка: btvnovinite.bg

Ресторантьори и търговци със затворени обекти се събраха и пред общината в Бургас. И поискаха от държавата работещи мерки, сред които: плащане на минимум 75 на сто от осигурителния доход на всички незаети и самоосигуряващи се; покриване на всички фиксирани разходи и на 100 % от осигуровките, както и отпадане на изискването фирмата да няма задължения към данъчните.   

Снимка: btvnovinite.bg

Според търговеца Емил Паунов, магазините им на централната улица са затворени неправомерно от здравните власти, което ги е довело до фалит – нямат статут на търговски център, а на покрита улица.

Снимка: btvnovinite.bg

Протестиращите украсиха елха с коледни играчки, символизиращи засегнатия бизнес.

Снимка: btvnovinite.bg

Решението за удължаване на затварянето  беше взето трудно. Така коментира протеста социалният министър. 100 000 лева  вече са изплатени.

Затварянето ще струва на държавата около 250 мил. лева допълнително, обобщи Деница Сачева.