Протестни акции организират този понеделник хора, които се опасяват, че ще останат без работа заради строгите мерки срещу коронавируса, след като бяха удължени до края на януари.

Десетки собственици на заведение и служители, заети в развлекателния и туристическия бранш се събраха в 12:00 ч. на протест пред общината в Пловдив.

Собственици на малки магазинчета в търговски центрове смятат, че държавата прилага двоен стандарт, защото другите търговски обекти продължават да работят, но там има струпвания на хора и не се спазват мерките.

Снимка: btvnovinite.bg

Затварянето на баровете не помага за ограничаването на заразата. Хората продължават да се събират по апартаменти и вили без никаква дистанция, докато в заведенията мерките се спазват и се прави дезинфекция, заяви собственикът на заведение Елин Николов, който отправи молба към управляващите да преосмислят ограниченията.

Недоволство срещу мерките има и в Бургас. В черноморския град бяха обявени два протеста пред общината. Единият - организиран от партия "Възраждане" под надслов "Искаме да работим", започна в 12:00 ч., а другата демонстрация на ресторантьори и търговци със затворени обекти се проведе в 15:00 ч.

Снимка: btvnovinite.bg

Протестиращите искат по-ясни и ефективни стимули за засегнатите от мерките срещу коронавируса сектори.

"Ние няма с какво да се издържаме! Казват 24 лева, ама тези 24 лева ти ще ги получиш януари месец и ще ги вземеш за 20 работни дни, ще си платиш сметките и с какво да се храниш?! Това е просто подигравка!", смята управителят на ресторант Елияна Боронсъзова.

Удължаването на частичния „локдаун“ у нас ще струва допълнително около 250 милиона лева на правителството, изтъкна в отговор на протестите социалният министър Деница Сачева. И добави, че от днес започва кандидатстването по оперативна програма "Конкуретноспособност" за връщане на 20% от оборота на затворените бизнеси. Средствата от нея се очаква да бъдат изплатени още в началото на следващата година.