Санитари със заплата от 3000 лв. вече са наети в най-голямата болница за спешна помощ „Пирогов“, но според д-р Дияна Димитрова намирането на желаещи е изключително трудно.

„До момента трима души сме намерили, а ни трябват още около 50. Не успяваме, защото хората, които идват, на първо място поставят заплащането – никой от тези, които се явиха, не попитаха какво точно ще правят вътре в самите отделения“, коментира Димитрова.

Друго условие е желаещите да са на възраст от 18 до 65 години и да имат антитела срещу COVID-19, както и да имат желание да работят с тежко болни пациенти.

„При нас има само тежко болни. Те се почистват всяка сутрин, прави се тоалет, сменят се памперси, сменя им се бельото – това не е едно от най-хубавите неща“, разказа Димитрова.

Тя уточни, че заплатата от 3000 лв. е оправдана.

Доброволецът Берт Илиев също казва, че работата определено не е лесна. „Тя е многокомпонентна, тежка физическа работа“, допълва той.

Илиев е кандидатствал като доброволец в „Пирогов“ още в началото на пандемията. Като студент по медицина казва, че именно там практиката е най-голяма и разнообразна.

Екип на bTV Новините влезе в отделението, за да прекара една смяна с вече наетите санитари. „Трябва да си изключително внимателен с всеки един човек“, казва един от тях – студентът по медицина Берт Илиев.

Едно стандартно дежурство продължава 12 часа, но често се случва то да продължи и по-дълго заради недостига на персонал и това, че лекари и санитари също се разболяват. Възможност за сън през това време няма, твърдят вече работещите санитари.

„Мисля, че хората трябва да искат да помогнат, а не да гледат само паричната страна на нещата“, допълва той.

Берт Илиев казва, че всеки, който отиде там заради парите, ще има тежък сблъсък с реалността.

„Трябва да са готови да помогнат. Хора сме, нека помогнем“, призова той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!