Още легла за COVID болни опитва да осигури държавата. Tакива сектори ще се разкриват и в медицинските центрове в цялата страна, стана ясно днес.

70-80 милиона лева са дадени за хората на първа линия в битката с COVID-19, според премиера Бойко Борисов.

Той изпрати спешно заместник-министър в Поморие, след като вчера ви разказахме как медици там не са получили парите си за лечението на COVID пациенти.

Заразените лекари, сестри и санитари вече са 5800. Няколко болници обявиха, че търсят санитари с месечно възнаграждение от 3000 лева.

Снимка: bTV

От вчера до днес още 105 медицински лица са се заразили с COVID-19.

Чрез обяви за работа още преди месец лекарският съюз инициира набирането на доброволци в болниците.

Чрез обяви се търсят в София, Лом, Ловеч, Свищов, Враца, Пазарджик, Разград, Крумовград, Пловдив.

А в “Пирогов” нуждата от санитари е най-голяма. Затова и обещаната заплата е 3000 лева. С едно условие не само да са преболедували COVID-19, но и да имат антитела.

Националната информационна система показва, че при 5800 лица-медицински служители у нас е констатиран COVID-19. Нови 105 случая са регистрирани през последното денонощие.

Снимка: bTV

За да се справят в “Пирогов” търсят 80 санитари за 13-те COVID клиники. А заплащането е повече от атрактивно - 3000 лева бруто.

“Oсновна заплата, второ от 1000 лева, които се дават от МЗ, и ние сме предложили още 1000 лева. Реално са, няма нищо скрито. Потвърждавам, че тези пари ще бъдат дадени“, каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.   

Снимка: bTV

Желаещите надхвърлили 200 за дни. Подходящи обаче са само преболедувалите коронавируса, които имат антитела. И още - да са без съпътстващи заболявания и на възраст между 18 и 65 години.

„12 часа - те са облечени с лични предпазни средства – с костюми, маски, ръкавици, калцуни. Почистване, дезинфекция. Разнасяне на храна на болните, когато е необходими.  Не става дума за лека работа, става дума за тежка работа“, обясни проф. Балтов.

Доброволци набират и в Лом. Заплащането е по договаряне. А на обявите вече са откликнали четирима. Докато дойдат, лекарите си помагат взаимно.

"Ние не сме спрели да лекуваме, нито един пациент не е върнат от нашата болница и няма и да бъде“, каза Симона Спасов, "Връзки с обществеността" в МБАЛ – Лом.

Снимка: bTV

Кадрови проблеми имат 21 болници от цялата страна.

„Според една черна статистика излиза, че през ден България губи по едни медик. Ние трябва да бъдем много гъвкави, решенията трябва да се взимат в порядъка на ден-два. Ситуацията се мени, не може да четем буквички, алинеи. Трябва да се действа“, казва д-р Николай Брънзалов, БЛС.

До този момент по различните обяви документи са подали общо 268 доброволци. Единствено в болницата в Крумовград –  няма нито една кандидатура.

Данните днес

Почти 1800 новозаразени при близо 5000 теста. Това за пореден ден показва под 40% ръст.

Снимка: bTV

Починали са 69 души. Над 1000 са излекуваните за последното денонощие.

Ето как се движат в проценти положителните проби в последните 2 седмици на ноември. С уточнението, че те се отнасят само до положителните PCR тестове.

Снимка: bTV

За последно най-нисък процент - 30 на 100 са били положителните тестове а 16 ноември - понеделник - а случаите 816 .

От тогава ръстът в някои от дните надхвърля 43% и 44 %.
 
В петък, събота и неделя - или последните три дни -  виждаме лек спад - под 40%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!