Ако централизираната платформа за електронни търгове за лекарствата се въведе, тогава ще има положително развитие за пазара и цените им. Това обяви в предаването „Тази сутрин“ бившият здравен министър Петър Москов по повод скандала с различните цени, на които купуват лекарства частните и държавните и общински болници.

Той уточни, че неговата администрация е направила обществено поръчка и е избрала фирма за подобен регистър в края на 2016 г., но следващият екип на здравното министерство не е направил нищо тя да заработи.

Относно платформата, предложена от екипа на д-р Пламен Русев, Москов каза, че те са поискали много висока цена за нея и затова е избрана друга фирма.

Той потвърди обаче думите на Русев, че навсякъде, където работи електронната система, цените на лекарствата падат с 20%.

Москов определи като лобистки поправките в Закона за обществените поръчки, прокарани през 2016 г., с които частните болници са освободени от процедури по ЗОП при поръчка на лекарства, за които плаща Здравната каса.

Вижте повече във видеото!