Управителят на Националната здарвноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев обяви, че има начини за законно нецелесъобразно изразходване на пари от касата. По думите му институцията е плащала на частни болници в пъти повече за онколекарство, отколкото за същото на държавни и общински.

Частните болници не са задължени да провеждат търгове. Те са освободени от процедури по ЗОП през 2016 г. със законови промени.

Още преди да избухне скандалът, Европейската комисия е започнала процедура срещу България за нарушаване на законодателството на съюза. От ЕК настояват частните болници у нас да правят търгове за медикаменти, за които се плаща с обществен ресурс.

Междувременно стана ясно, че още през 2014 г. на Министерството на здравеопазването е предложена система за контрол на онлайн търговете за лекарства.

Тя е предложена от екип, в който участва и д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на Webit. Разработена е по поръчка на болница „Света Марина“ във Варна. Процесът започва през 2010 г. и продължава 4 години.

„След 4 години работа ние предложихме една напълно завършена платформа, чрез която всичко, което в момента се случва, нямаше да бъде факт", коментира в предаването „Тази сутрин“ д-р Русев.

По думите му платформата е можела да спести около 20% от обществените разходите за лекарства на година, което са около 300 млн. лв.

Екипът предложил безвъзмездно разработената система и говорил с много министри на здравеопазването, но никой не се наел да я внедри.

Вижте повече във видеото!