Едно от първите социологически изследвания преди битката за София показва, че Мая Манолова има преднина пред останалите претенденти. Изследването е на „Маркет линкс” и е поръчано от „Офнюз”.

Резултатите са прогнозни, защото все още не е ясно дали тези кандидати ще се борят за кметския стол на столицата наесен.

Ако Йорданка Фандъкова се кандидатира, тя получава 23% одобрение, а кандидатът на „Спаси София” Борис Бонев – 7%.

„Това не е решаващ резултат повече от 2 месеца преди изборите. Отношението към г-жа Фандъкова е поляризирано, но тя има своите шансове. 40% от софиянци биха гласували за кандидат, който не е партиен”, коментира социологът Добромир Живков.

Той обясни, че Борис Бонев е непознат кандидат за широката аудитория, но печели доверие, защото работи в гражданския спектър. По думите на Живков, след като стане ясен представителят на „Демократична България” – има голям шанс за разместване на електоралните нагласи.

Снимка: btvnovinite.bg

Първите данни показват още, че Десислава Иванчева би спечелила 3% одобрение, а Костадин Паскалев като евентуален кандидат на БСП ще събере 2%.

При гласуването за общински съвет – най-голямо доверие получават ГЕРБ с 22%, следвани от БСП и „Демократична България” с 12%.

Снимка: btvnovinite.bg

Основните притеснения на столичния електорат са свързани с екологията, чистотата на въздуха, трафикът и презастрояването.

Снимка: btvnovinite.bg