Най-вероятно е Йорданка Фандъкова да бъде преизбрана за кмет на София, ако се кандидатира отново – даже и срещу нея да се изправи омбудсмана Мая Манолова. Това става ясно от изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено между 24 юни и 3 юли сред 1014 пълнолетни граждани на столичната община.

Според данните Йорданка Фандъкова на първи тур би водила с 36 на сто пред евентуална кандидатура за Мая Манолова, която може да разчита на 23 процента подкрепа.

Преизчислението само сред твърдо решилите показва, че има теоретична възможност Фандъкова да спечели още на първи тур, макар да е по-вероятно при участие на Манолова в местните избори да се стигне до балотаж, коментира Юлий Павлов от агенцията.

Снимка: БГНЕС

Според проучването при втори тур Фандъкова би получила 59% от гласовете на твърдо решилите да се явят пред урните срещу 41% за Мая Манолова.

Йорданка Фандъкова заяви, че в момента в ГЕРБ текат номинации за градоначалници и септември ще стане категорично ясно дали тя ще се кандидатира.

Предстои да се разбере и решението на Мая Манолова, дали ще се изправи срещу Фандъкова в София.

„Виждам че партийни структури в БСП номинират Мая Maнолова като знаково лице на БСП, така че всеки ще вземе своето решение”, заяви Йорданка Фандъкова.

„Аз многократно съм заявила, че каквито и планове да имам за каквито и позиции да кандидатствам като гражданин с подкрепата на гражданите, аз отдавна приключих с партиите”, коментира Мая Манолова.  

Павлов прогнозира и доста разнороден общински съвет. ГЕРБ могат да очакват 28,9% подкрепа, БСП – 21,8%, „Демократична България” – 5,6%, ВМРО – 3,8%, СДС – 2,2%, „Атака” – 2,1%, ДПС – 1,5%. Ако телевизионният водещ Слави Трифонов направи партия или подкрепи чужда листа, тя също би имала сериозно присъствие в СОС, показва проучването.

Сред основните проблеми на София нейните жители посочват чистотата на града (за 22,2% от анкетираните), качеството на улиците и липсата им (15,9%), нередовния градски транспорт (15,1%) и мръсния въздух (12,1%).