Притеснението ми като учен беше, че ще се доказват влиянията на ислямското изкуство върху християнското в една изложба, която е национална. Не може да бъде кауза на българската съвременна държава да представя една теза, която е доказано, че е първо спорна, а освен това тези влияния са индиректни, спорадични и ограничени.

Така директорът на Института за изследване на изкуствата към БАН проф. Емануел Мутафов коментира отменянето на българската изложба на икони в Лувъра.

Министерството на културата и БАН решиха да предложат на музея друга изложба, която да обхваща друг или по-широк период от българската история.

Снимка: btvnovinite.bg

Светият Синод също отказа да пусне, на така наречената "ислямска" експозиция в Лувъра, 16 икони и експонати от музея и архива си.
Министър Банов и учените са предложили други теми, свързани с нашата праистория или възхода на Второто българско царство.

С един от участниците в срещата, която промени решението за изложбата е наш гост - проф. Емануел Мутафов- директор на Институт за изследване на изкуства към БАН .

Имах предложение за редакция на заглавието на изложбата, тъй като от Лувъра реагираха, че са склонни към промени, уточни проф. Емануел Мутафов в предаването „Тази сутрин“.

Стигнахме обаче до убеждението, че заради създалото се напрежение и реакцията на българската православно църква, е по-добре такава изложба да не се състои въобще, отбеляза той.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изложбата можеше да се казва „Българското християнско изкуство в Османската империя“. Твърди се обаче, че от Лувъра се интересуват именно от влиянията на ислямското изкуство върху християнското“, каза още проф. Емануел Мутафов.

Той отбеляза още, че Министерството на културата се вслушва в думата и мнението на експертите по този казус.

Периодът на Османското владичество в България е от 15 до 19 век, защо са избрани именно трите века, когато е пикът на ислямизацията на Балканите въобще, запита ученият.

„Представете си в двореца Топкапъ да се направи изложба за влиянието на християнското изкуство върху мюсюлманското, каквото има. Такава изложба няма и няма и да се състои“, смята професорът.