България подготвя трета изложба в прочутия френски музей Лувър. Експозицията ще започне вероятно през лятото на следващата година и ще продължи до ноември. Възможно е крайната дата да е през януари 2021 г. 

В изложбата ще бъдат представени 60 емблематични експоната в периода от 16 до XVIII век. 

Някои от иконите от Музея за християнско изкуство  ще бъдат част от изложбата в Лувъра. Те се съхраняват при температура приблизително 22 градуса и влажност около 55 процента. 

Посетителите на изложбата ще видят не само красотата на изкуството, но и ще усетят силата на вярата.

Работното заглавие на експозицията е "Изкуство и култури в България". Точно преди коледните празници в България беше и куратор от Лувъра, който да подбере предметите. 

Точно преди празниците експертът от Лувъра Шарлот Мори обиколи големи родни музеи, за да подбере 60 експоната, които да бъдат изложени в световната галерия. Предметите, които Мори търси трябва да обхващат периода от 16 до 18-ти век,  когато България е част от Османската империя.

Това ще е трета изложба за България. Страната ни представи преди четири години "Епопея на тракийските царе", а през 2018 г. там беше изложено Преславското съкровище - едно от най-добре запазените византийски съкровища в света.