От няколко седмици официално сме в пожароопасния сезон, а статистиката към момента показва, че за първите 6 месеца има увеличение на пожарите – над 140 броя с изгорели хиляди декари гори. Колко време отнема на горските служители да възстановят горите и как работи единствената шишаркосушилня?

Възстановяването на унищожените гори започва от семенце от шишарки  и отнема почти година  до залесяването на младите фиданки. Това разказват горските служители от Южноцентрално държавно предприятие ,на чиято територия в Чепеларе се намира единствената работеща шишаркосушилня.

 „Сушилнята е построена ,защото са били необходими много семена за залесяване, основно са се ползвали семена от 50-60 те години и в днешно време,  семена от иглолистни дървесни видове“, казва Емил Комитов, лесоинженер към Южноцентрално държавно предприятие – Смолян.

Десетки чували с шишарки от бял бор, черен бор, смърч чакат за обработка. Около 3 тона шишарки и над 2 тона жълъди ще бъдат съхранени за посадъчен материал.

 „Самите семена при определена температура се слагат в барабани, повишава се температурата в помещението, с което се провокира разтварянето на самите шишарки, падат им семената, събират се и обезкриляват и след това се предоставят на горските разсадници“, казва Емил Комитов, лесоинженер.

От един килограм семенца излизат около  35 хиляди фиданки. Почти 2 хиляди декара на година залесяват горските служители  от Южноцентрално  държавно предприятие - предимно на места, където са бушували пожари, имало е силни ветрове с повалени дървета или обилен снеговалеж.

„Това е бавен и продължителен процес, но лесовъдите имат опит с възстановяването на пожари и практиката над 100 години показва, че ние успешно възстановяваме  природата  в пълен размер преди унищожаването и от пожари. Нашите гори са на челно място в Европа по биоразнообразие.  Това е благодарение на правилно стопанисване и опазване. От началото на миналия век най-много защитени резервати и територии са обособени в България, в момента те са 55, като цялата им площ е 70 000 хектара“, казва директорът на предприятието, Здравко Бакалов.

Горските служители правят опит да възстановят и дивечовите запаси в ловните стопанства. Внесени от Бавария и разселени в ловно стопанство „Кормисош“ са стадо алпийски козирози. Преди 1 000 години този животински вид е живял у нас, но после е изчезнал.