Опасна мечка се е появила в Родопите. Зрители изпратиха на bTV сигнал за нападенията на горския хищник. Местните хора от село Арда се оплакват, че мечката напада добитъка им.

Тя е забелязана в района още в средата на лятото на централни и оживени места. Последното нахлуване на хищника е било в четвъртък.

„Нещата към този момент можеше да бъдат много по-трагични. Към 6 ч. чух думкане на входната врата, никой от къщата не беше излязъл. След като излязохме видяхме, че вратата на обора е отворена и са разхвърляни нещата в двора, оградата е огъната, има повалени растения в двора“, разказва собственикът на къщата Хари Тютюнаров.

За да влезе в обора, мечката изкъртила прозореца. След това повлякла животните там през двора.

Снимка: btvnovinite.bg

„Видях, че две от овцете липсват. Другите животни бяха много уплашени, но се бяха качили по стените от страх“, казва Хари.

По-късно той открил части от двете овце в двора в непосредствена близост до къщата. След инцидента мъжът е поставил електрическа ограда, но според него това е временно решение, защото при евентуална среща с мечката извън къщата човек няма никакви шансове.

„По същото време предишната сутрин децата ми излязоха за училище“, допълва той.

„Основната причина мечките да слизат в селищата през есента е гладът. Това е период, през който мечката трябва да натрупа мазнини за зимния си сън. Тази година няма много естествена храна в гората. Жълъд няма, плодовете са сухи, затова и зачестиха случаите“, казва биологът Владимир Тодоров от ИБЕИ – Бан.

Снимка: btvnovinite.bg

„В конкретния случай става дума за доста възрастна мечка. Имахме ситуация с нея, хванахме я, преместихме я. тя беше първата преместена мечка в България. Естествено, успя да се върне и започнаха проблемите“, разказа Тодоров.

Мястото за преместването е било препоръчано от служители на горското стопанство. То е било на над 20 километра от селото. По думите на Тодоров тя се е върнала, защото познава района. Живяла е в него 4 години и хората не са я прогонили. Чувства се защитена от други мечки и хищници, а има и храна.

Снимка: btvnovinite.bg

Мечката е с нашийник с геолокатор и последното ѝ местонахождение е в близост до джамията на селото.

"Сега може заради шума да се преместила малко", разкри Тодоров.

Според зам.-директора на Изпълнителна агенция по горите Филип Ковашки няма голямо нарастване на срещите между хора и мечки и нападението на тези хищниците в сравнение с предишни години, с изключение на миналата, тъй като през нея е имало много плодове в гората и животните не са били в голяма близост до селата и са намалели нападенията на кошери и добитък.

По думите му в случая с конкретната мечка нападенията зачестяват - засега са седем.

Шефът на Регионална дирекция по горите в Смолян инж. Венцислав Фурлански смята, че проблемът се корени в това, че мечката не е била преместена с всичките си малки и затова се е върнала.

Според него решение на проблема е трайното преместване на мечката на по-далечно място.

„Трябва да се вземат спешни мерки, да се намали популацията на мечките, защото догодина ще станат може би двойно“, казва кметът на село Могилица Милко Кисьов.

В понеделник е съставен протокол с искане за разрешение за отстрел на проблемната мечката. Чака се отговора на Министерство на земеделието, храните и горите.