Очи в очи с мечка в гората. Внезапната среща се случва в Рила и е заснета от турист.

Клипът предизвика вълна от коментари в социалните мрежи.

Димитър Пенчев е на разходка сред дърветата в планината. Там има среща, която няма да забрави през целия си живот.

"Аз съм малко късоглед, вървим с баджанак ми… И гледам много странна походка на животно – първо помислих, че е куче… едър питбул. Той вика: "А, бе какъв питбул, това е мечка!"
Вместо да изпадне в паника Димитър снима всичко с телефона си.

Предишният ден е прочел брошура как да действаме при среща с мечка. Веднага прилага знанията и започва да вика: „Ехооо..... Ехо... Бягай, бягай, Бабо Мецо.... Не се чуди!“

Целият клип продължава почти 2 минути. През цялото време мечката стои срещу туристите, не изпитва страх, но и не проявява агресия. Накрая животното решава да се отдалечи

Според биолога и специалист по мечките Стефан Кюркчиев Димитър е постъпил правилно

"Това, което се вижда от клипа – че е младо животно, млада мечка, може би 2-3-годишна. Няма в нея абсолютно никаква агресия. Тя просто преценява ситуацията, разглежда, чуди се накъде да хване – и няма абсолютно никаква опасност за човека", коментира Кюркчиев.

Той напомня, че е по-опасно, ако има малки мечета.

"Те са доста ревниви родители, винаги си пазят децата. Не тръгвайте да бягате. Отстъпвайте бавно назад, отдалечавайте се от мечетата. И никога не заставайте на пътя между мечката и мечетата. Тогава тя си ги пази", съветва биологът.