Масовите проверки на газовите уредби на автомобилите от "Пътна полиция" предизвика паника у шофьорите.

От 2014 г. законът изисква автомобилите на повече от един вид гориво да бъдат с нови талони. Малко от шофьорите обаче са ги сменили.

Сигнали за виещи се опашки пред гишетата за пререгистрация идват от цялата страна. Опашки има и в София. Пламен Димитров разбира, че трябва да регистрира газовата си бутилка случайно.

Снимка: btvnovinite.bg

Минимум три часа отнема вписването на газовата бутилка в талона. Георги Козлев идва за втори път.

Масово шофьори, притеснени от глоби, търсят помощ и по сервизите. От Асоциацията на автогаз сервизите разясняват, че бутилки, монтирани преди 2014 г., по закон само се регистрират.

Снимка: btvnovinite.bg

„Преди 2014 г. в нито един нормативен документ не е отразено, че талонът трябва да бъде сменен. Единственото условие е било, което все още остава, при ГДП системата да е вписана в талона за ГДП, където е споменат номерът на бутилката. И нищо повече не се прави“, обясни Георги Илиев, зам.-председател на Асоциация на българските автогаз сервизи.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако монтажът на бутилката е след това обаче, имате срок от три години да смените талона си. Ако не го направите, ви чака глоба. 

„След като ви е монтирана газовата уредба, до следващия годишен технически преглед трябва да се направи т.н. първоначална проверка на газовата уредба. Така нареченият "розов лист" - това търсят всички. След издаване на този розов лист срокът за вписване в талона на автомобила в КАТ е три години“, поясни още Илиев.

Снимка: btvnovinite.bg

На глоба подлежат и газови бутилки с изтекъл експлоатационен срок, който обикновено е 10 години.

Акцията на „Пътна полиция“ е до 28 февруари, но проверките ще продължат и след това.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!