В цялата страна се провежда акция на Пътната полиция, насочена към нерегистрираните автомобили с газови уредби. Ще бъдат санкционирани водачи, които не са вписали в талоните си, че са преправили колата си на газ. Глобата е 150 лв.

Изрядните шофьори са нaд 46 хил., потреблението на пропанбутан и метан показва обаче, че реално колите на газ са в пъти повече.

Снимка: btvnovinite.bg

Досега за задължението газовата уредба да бъде вписана в талона в графата  „Р 3", или  „Вид гориво", не са правени проверки.

За регистрация на автомобил с газова уредба е необходим сертификат от сервиз, който струва между 40 и 80 лв. и документ за първоначален технически преглед - още 20 лв.

До три години след инсталацията водачите са длъжни да впишат промяната в документите на колата или при всяка нова регистрация.

Снимка: btvnovinite.bg

Собственикът на сервиз за газови уредби Димчо Иванов коментира, че са малко хората, които са изрядни в това отношение, въпреки че законът е в сила от 2014 г.

 „Ние издаваме протокол за монтаж. За да си регистрират уредбата след монтаж, те трябва да направят първоначален преглед на газовата, той се извършва в специализирани пунктове, които имат лиценз за това. Там проверяват как ние сме си свършили работата и дали всички части са сертифицирани“, уточни Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

С тези два документа водачът трябва да отиде в КАТ и да промени информацията в големия талон на автомобила.