Увеличението на природния газ е факт. Неизбежно от 1 януари ще се увеличат и цените на тока и топлинната енергия, каза в „Тази сутрин“ омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ важният въпрос е с колко ще се увеличат. Според нея е нужно много ясно да бъде направен анализ от страна на КЕВР на изминалия отоплителен сезон, както и анализ на това, че топлофикациите все пак произвеждат електроенергия и я продават.

„България е една от енергийно най-бедните държави в Европейския съюз. Само че нашето законодателство не дава никаква дефиниция на това понятие. А това е важно, за да определим кръга на уязвимите потребители и да е ясно кой би трябвало да получава енергийни помощи, за да преживее зимата“, заяви Ковачева.

„Да имаш топлина в дома си и електричество далеч не е лукс в наше време. Освен това всички вече усетиха по джоба си увеличението на стоките и услугите. В този смисъл е редно държавата да подпомогне не само уязвимите групи, но и всички потребители“, на мнение е омбудсманът.

Тя заяви, че при нея постъпват много жалби за лошото качество на тока. Вследствие на това хора остават без електроуреди. Тя спомена и качеството на водата, което по думите ѝ в някои района на страната е отчайващо.

Относно проблемите с COVID зоните Ковачева заяви, че е изпратила две препоръки.

„Само в 80 население места имат такива, а на места изобщо няма – във Видин, Силистра, Смолян и Търговище. За Велико Търново, например, има само една“, обясни Ковачева.

Тя попита защо при условие че няма достатъчно COVID центрове, личните лекари не могат да изписват рецептите за безплатни лекарства.