„Спекулации на пазара с електроенергия няма. Може да има бегли опити, но те не водят до нищо съществено“.

Това каза в „Тази сутрин“ Константин Константинов, изпълнителен директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) по повод високите цени на електрическата енергия за бизнеса.

В борсата имаше и проверка на ДАНС. Константинов уточни, че са предоставили документи за всички сделки за определен период, а такава проверка не се извършва за първи път.

Той напомни също, че при съмнения за спекулации на пазара сигнали се изпращат до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Последният сигнал е подаден от БНЕБ преди месец.

По думите му в сигналите обикновено става въпрос за предлагане или търсене на много големи количества ток, за сключване на договор с предварителна договорка и търговия с вътрешна информация.

Относно свързването на пазара с борсите на други държави Константинов коментира, че пазарните обединения не променят търговския обмен и цените кой знае колко.

Той е убеден, че няма да има промяна на цената на тока за небитовите потребители след обединението с Румъния, което ще стане на 27 октомври тази година.

Гледайте целия разговор във видеото!