Има възможност бизнесът да бъде компенсиран за скока в цените на тока, но е нужна актуализация на бюджета за тази година. Това обяви служебният премиер Стефан Янев след експертна среща за мерките заради повишаването на ел. енергията за небитовите потребители.

Обсъжда се компенсация от 50 лева за мегаватчас, а средствата ще дойдат от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества, уточни Янев.

Помощ за бизнеса ще е възможна за октомври до декември, ако новият парламент успее да актуализира отново Бюджет 2021. Ако това не стане, компенсации може да има за първата половина от следващата година с бюджета за 2022 г., обясни служебният премиер.

По предварителни разчети общата сума за 6 месеца за помощи ще е около 650 млн. лв., каза служебният финансов министър Валери Белчев.

Сред мерките в дългосрочен план се подготвя национална позиция за по-гъвкава общоевропейска политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ или временно намаляване на тежестта на въглеродните емисии. 

Обмисля се и създаването на Клирингова къща – механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производители, търговци и клиенти на ел. енергия. Този механизъм създава условия за гъвкав пазар и намаляване на финансовия риск на отделните участници в този пазар.

Краткосрочните мерки предвиждат от утре Българският енергиен холдинг (БЕХ) да започне да предлагат пакети за електроенергия за малки фирми – трили или шестмесечни, на по-изгодни цени.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов коментира, че няма как отсега да каже какви ще са цените на електроенергията за битовите потребители от началото на следващата година.