Пестициди, престояли десетилетия в бивш стопански двор в старозагорското село Елхово, днес трябва да бъдат опаковани и подготвени за унищожаване.

Около 10 тона пестициди с наличие на арсен, живак и олово са съхранени в пластмасови чували. Чувалите с опасните отпадъци са натрупани в две стаи в бившия стопански двор, вероятно през 80-те години на миналия век. В двете помещения е сухо, но от другата страна покривът поддава.

Снимка: btvnovinite.bg

Какво съдържат пестицидите, установяват експерти от френската фирма, натоварена с унищожаването им. Обезвреждането им е част от акция на Министерството на околната среда и водите и Върховната административна прокуратура.

Освен препаратите, на изгаряне ще подлежат и дървеният материал, и опаковките, складирани в помещенията – в тях също са се просмукали отровите и те са опасни, обясняват експертите от ПУДОС.

Снимка: btvnovinite.bg

Със специална прахосмукачка трябва да бъде минат и подът на двете помещения. Областният управител Гергана Микова подава сигнал за опасните вещества.

Тя обясни, че притесненията ѝ са свързани с това, че до стопанския двор има вододайна зона, която доставя вода до голяма част от населените места в областта.

Пестицидите ще бъдат опаковани и транспортирани до специален инсинератор във Франция. Услугите на френските специалисти струват приблизително 1500 евро за тон обезвредени химикали.

Държавата е отредила около 10 млн. лв. за това. 

През миналата седмица само за няколко дни бяха открити над 100 тона опасни отпадъци в Северна България. Пестициди бяха открити и в старозагорското село Яворово.