3000 килограма пестициди, съдържащи арсен, живак, олово и сяра са престояли десетилетия в два склада край старозагорското село Яворово.

Според Екоинспекцията в Стара Загора, екологичната бомба е била описана още преди 10 години, но не е имало пари да бъда утилизирана.

А днес държавата обяви, че ще изхарчи 10 милиона, за да се справи с проблема.

В старозагорското село Яворово еколозите идват преди двайсетина дни. Жечо Жечев, който от година е кмет тук, твърди, че не е и подозирал за отровите.

Че в Яворово има опасни пестициди, знаел предшественикът му. Райчо Стоев твърди, че през 2009 година уведомил институциите и те дошли на проверка, но не станало нищо.

В непосредствена близост до село Яворово в останки от склад са съхраняване 2000 килограма пестициди. Голяма част от тях са по земята.

За опасните пестициди знаят в РИОСВ-Стара Загора. Отричат да са получавали сигнал -водели ги на отчет като подлежащи на унищожаване, но досега не разполагали със средства, за да бъдат утилизирани. Същото казват и от Областната управа.

„Намерихме две места, на които са заровени отпадъци, където няма покрив, тече дъжд върху тях и те отиват в почвата.  Виждате - има арсен, има живак“, заяви министър Емил Димитров.

„При всички случаи, ако в рамките на нашата работа констатираме данни за извършено престъпление, ще сезираме съответната компетентна прокуратура“, каза зам.-главният прокурор Десислава Пиронева. 

Откритите количества ще бъдат препакетирани и унищожени в специален инсениратор в Лион. А на около 500 метра от разрушения склад с пестициди е фермата на Катя, Ивелин и едногодишната им дъщеричка отглеждат над 150 животни.

„Нито е миришело, нито сме разбрали - нямаме умрели животни, което всъщност е много важно за нас. Нямаме притеснения, заяви Екатерина Ангелова.

Проверките на Върховната административна прокуратура и на екоминистерството, продължават.