От полунощ влезе в сила забрана за влизането на хора и коли от Турция в България. Тя ще важи до неделя вечерта.

Целта е да се попречи на влизането от южната ни съседка на гости, които идват по повод началото на Рамазана. Джамиите у нас вече са затворени за колективни молитви, заради епидемията.

За една седмица на автогарата в Кърджали са пристигнали два полупразни автобуса. За сравнение в дните преди извънредното положение там на ден над 20 редовни линии пристигаха с пълни автобуси.

„Джамиите не са закрити, но специалната молитва не се изпълнява колективно. Апелираме нашите по-възрастни мюсюлмани да изпълняват своите молитви в техните домове“, призова Бейхан Мехмед, районен мюфтия на Кърджали.

Всички джамии всеки ден се дезинфектират. При влизане мюсюлманите също се дезинфекцират.

В момента в Турция действат изключително строги мерки, така че хората почти не могат да напускат домовете си, освен да отидат до хранителните магазини и аптеките. През следващите два дни дори и те ще бъдат затворени.

Пътуването в Турция е строго регламентирано. Издават се така наречените пътни листове или разрешителни за напускане на градовете, които се издават от специални комитети към валийствата. Всеки, който реши да пътува, трябва да разполага с такъв документ.

Турция е въвела изискване за всички изселници, които имат право еднократно да напуснат страната. Всеки, който реши да влезе на българска територия, след това няма да може да се завърне в южната ни съседка.

От началото на извънредното положение в Община Кърджали са се завърнали от чужбина 1096 души, от които 161 от Турция. В момента под 14-дневна карантина в са 160 души. Общо 13 са регистрираните случаи на коронавирус на територията на Кърджалийска област.