Във връзка с мюсюлманските религиозни празници в България Главното мюфтийство издаде заповед и се затварят храмовете, самите молитви ще се предават по интернет, няма да има посещения. Това обяви на редовния брифинг председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Събирането на големи вечери и фамилии се препоръчва да бъде в най-тесен кръг. Раздаването на храни, или т. нар. Ифтар, да бъдат пакетирани, с възможност за дезинфекция на пакетите и да се раздават само на крайно нуждаещите се“, каза още Мутафчийски.

За първи път в 10- годишната си служба в "Ески джамия", Мюмюн Рамадан се моли в празен храм. Споделя, че човешкият живот е по-важен. Джамията се отваря само в часовете за молитва, която  се предава и на живо в интернет.

По време на свещения месец Рамазан, колективни молитви няма да има. Призивът към вярващите е да се молят от вкъщи.

За Рамазан Байрама, който тази година е на 24 май, по традиция много от живеещите в Турция се връщат по родните си места у нас. Ген.-Мутафчийски призова МВнР и здравното министерство да вземат отношение, за да се преустановят пътуванията в този период.

Заради коронавируса границата с Турция е затворена за автомобили и автобуси. Но за български граждани се прави изключение. Изселниците, които живеят в Турция, са с двойно гражданство.