Серия силни трусове от 5,3 по Рихтер, които причиниха много щети и паника в хърватската столица Загреб. Свидетел на бедствието от първо лице е българинът Огнян Златев, който ръководи представителството на Европейската комисия в  Хърватия.

В тази критична ситуация хърватите са показали страхотни примери за взаимопомощ, а властите са действали организирано и ефикасно, разказа Златев в „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

Лично той е усетил земетресението много силно, тъй като живее на последния етаж на висока сграда, която се намира на хълм. През нощта е имало около 56 последващи труса.

„Армията се притече на помощ на гражданска защита. Центърът на града беше разчистен за няколко часа“, сподели ръководителят на представителството на Европейската комисия в  Хърватия.

Снимка: btvnovinite.bg

Създадени са горещи телефонни линии, на които може да сигнализира всеки, нуждаещ се от помощ. Инженери и архитекти обикалят пострадалите сгради по заявка на техните собственици, за да преценят какви са щетите и дали са годни за обитаване.

Още не е известно колко хора са останали без дом. Основно са пострадали стари сгради.

Има създадени навсякъде кухни за хората, които не могат да се приберат. За пострадалите е пригодено и едно общежитие за 1800 души.

Заради коронавируса от този понеделник са в сила още по-рестриктивни мерки. Градът постепенно се затваря. Работят само хранителните магазини и аптеките.