Серия земетресения със сила 5 и 5.3 по скалата на Рихтер бяха регистрирани тази неделя в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център.

Първият трус е станал към 6:24 ч. местно време с епицентър на 7 километра североизточно от Загреб. Последвал е втори в 7:01 ч.

Снимка: btvnovinite.bg

Дълбочината на огнището е 10 км, сочат данните на центъра със седалище във Франция.

Според Германския изследователски център за геологически науки, цитиран от „Ройтерс“, магнитудът на труса е бил 6,0 по Рихтер.

Това е най-силното земетресение в Загреб за последните 140 години. Няма данни за пострадали българи.

Снимка: btvnovinite.bg

15-годишно дете беше изровено от руините в критично състояние и е откарано в болница. Друго е с тежки наранявания, но без опасност за живота. Серията трусове причиниха паника и евакуации на болници и старчески домове.

На улицата от родилните домове излязоха дори майки с новородените си деца. Пострадала е и Катедралата на Светото сърце на Исус - емблема на града.

Хората са излезли по улиците, а местната власт ги призовава да спазват дистанция и да са с маски заради разпространението на новия коронавирус. Властите съобщават за множество напукани сгради, рухнали постройки и премазани от отломки автомобили.

Снимка: btvnovinite.bg

Последвал е и трети трус в 7:41, но с по-малка сила от 3,7 по Рихтер.

Снимка: btvnovinite.bg

Феновете на футболния клуб "Динамо" се превърнаха в героите на Загреб. Въпреки опасността от коронавируса, те излязоха да помагат на лекари и пожарникари в хърватската столица. 

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Хърватия, съобщават от МВнР. При необходимост от съдействие сънародниците ни могат да се свържат с посолството ни в Загреб на следните телефони: +385 1 46 46 609; +385 1 46 46 631; 385 1 46 46 640; дежурен телефон в извънработно време: +385 984 69 808