Ново огнище на коронавирус у нас.  54 души - персонал и потребители на Дома за пълнолетни с умствена изостаналост "Качулка" са с положителен тест за COVID-19.

В ефира на bTV една от заразените с коронавирус сестри – Петя Йовчева, заяви, че в дома с 200 потребители няма лекар, а само фелдшер, който не идва през почивните дни. По нейните думи в заведението не е имало предпазни средства: „Две маски ни дадоха да ги перем и да ги ползваме. Ръкавици ни дадоха, но те свършиха“.

Нейните твърдения бяха отречени от д-р Николай Боскович в, гл. инспектор “Контрол на заразните болести” в РЗИ-Сливен. Според него в дома имало достатъчно предпазни средства и те са били раздадени на персонала и потребителите, а причината за пламването на заразата е, че не са спазвани мерките, за което е направено предписание след проверка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма нови случаи до момента. От изследването на целия персонал се установиха 42 души положителни, от които 23 са медицински персонал: сестри – 5 и 19 санитарки. Изследвани са контактни потребители на първото лице, което е от 6 октомври болно. От тях излязоха 12 положителни потребители. Всички заразени са под домашна изолация. Имаме само един случай, който е в болнично заведение“, обяви Боскович.

Главният инспектор “Контрол на заразните болести” в РЗИ-Сливен съобщи, че в дома е направена дезинфекция.

В момента в дома има само една сестра, която не е болна от коронавирус и се грижи за потребителите. Тя е подпомагана от санитари. „При тази ситуация, при този персонал, ще се грижат хора, които са с отрицателен PCR тест“, заяви Боскович  и допълни, че ако се наложи, ще бъде прехвърлен персонал от други социални и болнични заведения.

Снимка: btvnovinite.bg

Заместник-кметът на Сливен Пепа Чиликова заяви, че общинският щаб за контрол на пандемията е в постоянен контакт с ръководството на социалното заведение и до този момент те не са заявили необходимост от допълнителен персонал, но ако се наложи, има готовност да бъде отделен финансов ресурс за това.

Вижте повече във видеото!

  • Лекари: При родилки с COVID-19, първите ваксини за бебето се отлагат
  • 1681 нови случая на коронавирус, излекуваните са 3192
  • Отварят „зелени коридори“ с иРНК ваксини
  • Ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник, чакаме още две становища
  • Мутафчийски: След празниците може да посрещнем заболяемостта с доста пълни болници
  • Костадин Ангелов: България излиза и от третата вълна на COVID-19
  • Откривателите на българската мутация на COVID-19: Кои са учените, които я изолираха?
  • 2096 са новите случаи на COVID-19
  • 217 души с COVID-19 са починали за денонощие
  • Поредно разхлабване на противоепидемичните мерки от днес