Оценката от снощното изслушване на еврокомисаря Мария Габриел пред Европейския парламент се очаква да излезе днес. 

Предвижда се тази сутрин ръководствата на парламентарните комисии да се съберат на общо заседание, за да оценят получените от Габриел снощи отговори. Според ръководителите на двете парламентарни комисии, пред които тя говори, изслушването й е било интересно и задълбочено.

При изслушването на българската кандидатка бе очевидно, че евродепутатите нямат никакво намерение да нападат или да поставят някакви клопки на Мария Габриел. В продължение на 3 1часа тя отговори на 25 технически въпроса на френски.

Не така леко минаха изслушванията на кандидатите от Румъния и Унгария, които бяха обвинявани в конфликт на интереси за постовете, за които кандидатстват. Това може да забави цялостната оценка на новата Европейска комисия.

Унгария обмисля да предложи нов кандидат за комисар. Според слуховете това е нейният постоянен представител в ЕС, който е изключително компетентен, но не радва на особени симпатии. Очаква се Румъния да постъпи по същия начин.

Оценката обаче не се предвижда да бъде съобщавана официално. Според правилата на Европейския парламент на 17 октомври ще бъде оповестена общата оценка от изпитите на всички кандидати за еврокомисари.

Обикновено отделните оценки се съобщават неофициално веднага след като бъдат определени.